Quantcast
Channel: Ctrl-D » after effects
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Tutorial : Camera Workflow în After Effects

$
0
0

Article5_cover

O cameră video în After Effects este concepută după principiile unei camere video reale. În acest articol vom vorbi despre setările unei astfel de camere și vom vedea ce opțiuni avem la dispoziție în realizarea unui proiect.

Iată și rezultatul final al acestui tutorial:
 

O cameră în After Effects presupune existența elementelor 3D: asta înseamnă că va avea aceleași funcționalități ca și în mediul real, va reprezenta câmpul vizual activ în cadrul proiectului, va putea fi orientată pe diverse elemente și se va putea anima în funcție de preferințe.

Mai jos puteți observa opțiunea de manipulare 3D a unui layer, activată din panoul de lucru principal.

after effects tutorial

O cameră se realizează asemănător unui layer solid, text sau oricare alt tip, din meniul Layer > New > Camera sau prin prescurtarea de taste Ctrl+Alt+Shift+C.

after effects tutorial

Setări de cameră

În After Effects, setările camerei constau în ajustarea dimensiunii, a distanței focale sau a preset-urilor pentru obiective. Pe lângă setările obișnuite, putem alege utilizarea unei camere cu un nod sau două noduri și putem modifica adâncimea câmpului vizual.

3

Utilizarea unei camere cu două noduri este destul de frecventă datorită controlului asupra aspectului vizual și a mișcării în cadrul compoziției și oferă posibilitatea orientării și animării acesteia după un punct de interes: se poate anima mult mai ușor o mișcare într-o scenă prin intermediul Null-ului.

Interacțiunea cu o cameră

În continuare, vom folosi o compoziție realizată inițial în Photoshop pentru a evidenția importanța și utilitatea unei camere în mediul de post-procesare video, After Effects.

Pornind inițial de la layere 2D, în After Effects se pot crea ușor efecte video care au la bază concepte precum cel de paralaxă sau rotoscopie, însă despre aceste aspecte vom discuta într-un articol viitor. Mai departe vom poziționa suprafețele proaspăt importate în spațiul 3D, prin modificatorii de poziție și rotire în jurul celor 3 axe.

4

Deși am optat pentru o cameră cu două noduri și preset-ul default de 50mm, nu vom anima punctul de interes, ci poziția camerei față de acesta și vom realiza mișcarea dorită prin poziționarea de keyframe-uri pe modificatorii de poziție și pe cel de rotație în jurul axei X.

5

Modificările vor fi realizate pe axele X și Y, în funcție de direcția dorită, iar pentru modificatorul de poziție, în cazul de față, vom trece de la poziția inițiala, cea de X: 640; Y:360 la X:1095, Y:203; iar poziția a treia cu X:1095; Y:484.

Rotația, în funcție de X, a fost setată de la al doilea keyframe de poziție, de la starea inițială de X: 0 grade la X: +2,7 grade.

În urma acestui mic exercițiu de mișcare a camerei, se pot observa urmările majore care vor apărea datorită mediului 3D și a poziționării elementelor în scenă. Animarea unei camere într-o scenă After Effects are ca prim efect diferența de deplasare în funcție de pozițiile aparente ale obiectelor, văzute de-a lungul celor două linii de vedere.

Plugins. Sure Target

Există o multitudine de plugin-uri care ușurează procesul de lucru cu o cameră și multe dintre ele le puteți găsi printre linkurile oferite în articolul despre Compoziții, Shapes, Măști. În prezent, After Effects dispune și de 3D Camera Tracker, util în rotoscopie și mișcarea de cameră în jurul unor suprafețe plane.

Câteva plugin-uri utile pentru After Effects sunt cele realizate de cei de la Video Copilot și le puteți găsi pe site-ul oficial.

Dintre acestea, vom selecta plugin-ul Sure Target, cu ajutorul căruia vom putea aduce modificări mult mai rapide și exacte de poziționare a camerei asupra unor elemente din scenă.

6

Puteți instala acest plugin prin copierea fișierului SureTarget.aex, în funcție de configurația sistemului (x32 sau x64 biți), în folderul Plugins din Support Files, aferent instalării software-ului Adobe After Effects.

Înainte de a lucra la mișcarea camerei după punctele de interes dorite, este necesară crearea acestora, în cazul de față, Target 1, Target 2, Target 3, le vom seta ca fiind elemente 3D și le vom poziționa în spațiu.

7

Pentru Target 1 am ales coordonatele: 544.5, 169.5, 0.0; Target 2: 868, 368.5, -540.7, l-am poziționat în funcție de axa Z și l-am așezat în fața Target-ului anterior. Cât despre Target 3, pe lângă poziție, am setat și o rotație în jurul axei Y de 39 de grade.

Target 3 îl vom deplasa mai jos față de celelalte și îl vom roti după axa X. Cu ajutorul celor 3 target-uri vom putea interacționa și vizualiza mai ușor avantajele aduse de SureTarget asupra unei camere.

8

Cu toate că efectele se văd la nivel de cameră, plugin-ul nu va fi setat camerei, ci unui Null, care se va subordona camerei.

9

Aplicarea plugin-ului se realizează din meniul de Effects & Presets sau din Effect > Video Copilot > Sure Target.

10

În continuare, vom seta cele 3 target-uri pentru Null: în modificatorul Target Layers vom selecta, pentru primele 3 poziții pe rând, cele 3 puncte de interes. SureTarget pune la dispoziție un număr inițial de 10 posibile target-uri. Acesta se poate seta până la cel mult 100 de puncte de „ținte”.

11

Vom pune keyframe-uri Null-ului în panoul de lucru, pentru fiecare dintre cele 3 target-uri. Această acțiune se bazează pe primul modificator din lista oferită de plugin-ul Sure Target. Pentru a deplasa Null-ul de la Target 1 la Target 2, trebuie să modificăm valoarea SureTarget-ului de la 1 la 2 și să poziționăm keyframe-uri pe timeline, pentru cele două instanțe.

12

Camera va urmări poziția Null-ului, iar pentru a da cursivitate și mișcare, vom selecta opțiunile Ease Out și Auto Rotate, care vor oferi camerei o mișcare mai naturală și mai alertă.

Calitatea acestei mișcări este dată și de alți modificatori sau setări oferite de Sure Target. Deplasării și inerției le vom aplica auto-focus: cantitatea de inerție folosită este de 6.0, cu un decalaj de 10 unități, și, în funcție de cele două, putem seta consistența bounce-ului pe care îl va avea Null-ul la momentul întâlnirii celor 3 target-uri.

13

Vom bifa Enable Roll, căruia îi vom seta 2 unități, Focus Targets și Depth of Field, cu nivelul de blur 150%.

14

Toate aceste opțiuni și posibilități sunt utile, rapide și ușor de inclus într-un proiect, indiferent de nivelul său de complexitate. Pornind de la aceste noțiuni de bază, vom putea parcurge și descoperi, în articole viitoare, multe alte trucuri, tranziții și efecte, care țin de procesarea video în After Effects.

În final am adăugat fișierele tutorialului pentru un suport mai consistent în utilizarea unei camere în After Effects.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Latest Images

Trending Articles





Latest Images